Ежегодно, точно преди да настъпи новата година, християните по света се събират, за да отпразнуват Рождеството на Иисус от Назарет. Повечето християнски семейства отбелязват празника по разнообразни начини по свой избор, но тази безпрепятствена религиозна свобода е нещо, за което християните, живеещи под ислямисткото управление на Хамас, могат само да мечтаят. Откакто Хамас превзе Ивицата Газа през 2007 г., само на петдесетина километра от родното място на Исус, християните са принудени да упражняват скрити от обществото и малкото религиозна свобода, която им е позволена. По-специално Коледа е празник на светлините, цветовете и музиката, който се простира далеч отвъд стените на църквата, но за съжаление в контролираната от Хамас Газа празникът се отбелязва под сурдинка с оскъдна посещаемост, пише заместник-посланикът на Израел в България Наама Леви в материал, представен за "Фокус“ от дипломатическата мисия на еврейската държава в София.

Публикуваме текста без съкращения и редакторска намеса.

Въпреки че християнството произхожда от Близкия изток, християните, които все още живеят в региона, стават все по-малобройни. През целия ХХ век броят на християните в Близкия изток започва да спада драстично, паралелно с разрастването на фундаменталния ислям и това принуждава много християни от арабски произход да търсят убежище, след като са заплашени от преследване от страна на войнстващи ислямистки режими, които ги третират като граждани втора категория. Християните, които някога са съставлявали около 20% от населението на Близкия изток, през 2019 г. представляват едва около 5%.

След идването на власт на Хамас през 2006 г. християнското население в Газа беше лишено от религиозната си свобода и оттогава живее в страх от жестоко преследване. Преди Хамас да поеме властта, в Газа живееха приблизително 3000 християни, но днес са останали само малко над 1000. През 2007 г., само една година след като Хамас завзе властта, последната християнска книжарница в Газа, която беше и домакин на религиозни образователни събития, беше подпалена два пъти, а нейният собственик, религиозен християнин, беше отвлечен, измъчван и в крайна сметка убит от ислямски екстремисти. Един християнин бежанец, избягал от контролираната от Хамас Газа, след като е бил лишаван от свобода многократно за протести в подкрепа на правата на християните, описва ситуацията в Газа, като заявява, че след като Хамас поема контрола, религиозното малцинство незабавно става обект на преследвания, изгорени са църкви и много хора са принудени да приемат насилствено ислямската вяра.

Според проучване, проведено от Палестинския център за политики и изследвания през 2020 г., 70% от палестинците християни, живеещи в Газа, съобщават, че поне веднъж им е било казано от мюсюлманин, че са "обречени да горят в ада“. Освен това този доклад установява, че 25% от християните съобщават, че са били свидетели на насилие, основано на религията, и са се чувствали нежелани поради религията си. Тези статистически данни са много консервативна оценка на истинското ниво на страдание, пред което са изправени християните, които живеят в страх под радикалното ислямистко управление на Хамас.

Хамас не само сплашва палестинските християни да крият публично религията си, но и се опитва да ограничи взаимодействията между мюсюлманите и християните сред палестинците, като ги изолира още повече. През 2020 г. изтекъл документ от управляваното от Хамас Министерство на религиозните въпроси разкри плановете на Хамас не само да попречи и възпрепятства коледните тържества, но и да посочи на ислямските власти, че срещите между християни и мюсюлмани трябва да бъдат ограничени.

Тази Коледа, докато сте у дома със семейството си, може би бихте могли да споменете в молитвите си онези християни, които живеят под потисническо радикално ислямистко управление, и да се помолите те също да могат открито да ходят на църква и да отбелязват този празник без заплахи от религиозно преследване.