Танкер, превозващ химикали, е бил поразен във водите на Индийския океан от дрон иранско производство, съобщава американският телевизионен канал CNN, като се позовава на данни от Пентагона.

Chem Pluto - танкер, плаващ под либерийски флаг, но собственост на Япония и управляван от нидерландска компания, е бил ударен с дрон в събота около 10:00 часа местно време в Индийския океан, на 200 морски мили от бреговете на Индия. При инцидента няма пострадали, а възникналият на борда на плавателния съд пожар е бил потушен бързо.

Централното командване на военноморските сили на САЩ е в контакт с атакувания кораб. Наблизо не е имало кораби на ВМС на САЩ, поясниха от Пентагона.

Индийската брегова охрана съобщи в социалните медии, че корабът е с 21-членен екипажа на борда и че е "започнал да се движи към Мумбай“.

На свой ред американският вестник The Wall Street Journal, позовавайки се също на данни от Пентагона, съобщи, че БпЛА е бил изстрелян от територията на Иран.

През последните няколко седмици подкрепяните от Иран йеменски бунтовници извършиха повече от 100 атаки срещу дузина търговски кораби, преминаващи през Червено море. В отговор САЩ оглавиха коалиция от над 20 държави за защита на корабоплаването в региона.