Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да облекчи ограниченията, наложени преди две години върху доставките на нападателни оръжия за Саудитска Арабия, съобщава вестник The New York Times, позовавайки се на официало лице от Вашингтон.

Причината за подобна стъпка са били преговорите на кралството с представители на йеменските бунтовници, поясняват от редакцията.

Саудитска Арабия, която е най-големият купувач на американски оръжия, иска да укрепи южната си граница с Йемен в случай на евентуални сблъсъци в бъдеще. Освен това представители на Рияд посочват в лични разговори, че трябва да бъдат подготвени за възможна ескалация в региона на Близкия Изток.

Отбелязва се, че все още не е определен срокът, когато ограниченията върху доставките на оръжия може да бъдат облекчени. Освен това, допълва вестникът, американският лидер може да промени решението си, а някои представители на Конгреса на САЩ са против подобна стъпка. Няколко служители на американската администрация настояваха за облекчаване на ограниченията за доставки тази година, но преговорите по този въпрос бяха прекратени поради ескалацията на палестинско-израелския конфликт.