Лидерът на йеменските хусити предупреди, че бойците няма да се поколебаят да нанесат удари по военни кораби на САЩ, ако подкрепяната от Иран милиция бъде атакувана от Вашингтон, който тази седмица създаде многонационални сили за противодействие на атаките им срещу търговски кораби в Червено море, съобщава Reuters.

"Няма да стоим със скръстени ръце, ако американците се изкушат да ескалират още повече и да извършат глупости, като да нападнат страната ни или водят война срещу нея“, заяви Абдел-Малек ал-Хути.

"Всеки американски удар в нашата страна ще има отговор и ние ще направим американските бойни кораби, интереси и навигация цели за нашите ракети, дронове и военни операции“, предупреди той в телевизионна реч.

Хусите, които контролират голяма част от територията на Йемен след години на война, от миналия месец обстрелват с дронове и ракети международни плавателни съдове в Червено море. Атаките се обясняват с операцията на Израел в Ивицата Газа.

Оглавяваната от САЩ инициатива предижда общо 11 страни, предимно държави от НАТО, да патрулират в Червено море, за да възпират и да отговарят на бъдещи атаки на хусите.

Кризата в Червено море е резултат от войната между Израел и управляващата в Газа палестинска ислямистка групировка ХАМАС, поредният конфликт в Близкия изток, който изправя САЩ и техните съюзници срещу регионалната сила Иран и неговите проксита.

Войната започна на 7 октомври, когато бойци на ХАМАС нахлуха през границата с Газа в Южен Израел, където според израелските власти екстремистите са убили около 1200 предимно цивилни израелци и чужденци.

Ответната бомбардировка на Израел и нахлуването в Газа, което според израелските официални лица има за цел да унищожи ХАМАС, е струвало живота на 20 000 палестинци, според здравни служители в гъсто населения крайбрежен анклав.

Ирански проксита, включително хусите и ливанската Хизбула, пускат ракети срещу Израел от началото на конфликта. Междувременно хусите засилиха атаките си в Червено море, заплашвайки да атакуват всички кораби, пътуващи към Израел, и предупреждавайки корабните компании да не приближават израелски пристанища.

Атаките прекъснаха ключов търговски маршрут, който свързва Европа и Северна Америка с Азия през Суецкия канал и доведоха до рязко покачване на разходите за контейнерен транспорт, тъй като компаниите се стремят да превозват стоките си по алтернативни, често по-дълги маршрути.

В т. нар. Operation Prosperity Guardian, Великобритания, Бахрейн, Канада, Дания, Франция, Италия, Холандия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания, заедно със САЩ, ще провеждат съвместни патрули в южната част на Червено море и прилежащия Аденски залив.

"Ако американците възнамеряват да влязат в пряка война с нас, те трябва да знаят, че ние не сме от онези, които се страхуват от тях, както и че се изправят срещу цял народ“, заяви Ал Хути.

Той предупреди американците да не изпращат войници в Йемен, заявявайки, че ще "се сблъскат с нещо по-сурово от това, с което се сблъскаха в Афганистан и това, което претърпяха във Виетнам".