Глобалното корабоплаване се готви да изостави маршрутите през Червено море за няколко седмици поради зачестилите атаки срещу кораби от йеменските бунтовници, отбелязва агенция Bloomberg.

Въпреки усилията на САЩ да защитят търговските кораби от нападения, превозвачите се притесняват, че плановете на Вашингтон и неговите съюзници няма да бъдат изпълнени. В резултат на това корабите са принудени да поемат по-дълъг маршрут, заобикаляйки Африка по на юг. Това струва на компаниите допълнителен един милион долара за всеки курс и отнема допълнителни 7-10 дни, уточнява медията.

"Става въпрос за дни или седмици, надяваме се. Но, разбира се, има сценарии, при които ще отнеме повече време“, поясни пред агенцията Ролф Хабен Янсен, ръководител на германския оператор Hapag-Lloyd, който вече спря всички превози през Червено море.

Според Пентагона хусите са извършили повече от 100 атаки срещу кораби в Червено море от началото на ескалацията на палестинско-израелския конфликт. По данни на военното ведомство в САЩ към настоящия момент 10-15% от световната търговия се извършва през Червено море.