Георги Градев и цялото ръководство на Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) даде официална пресконференция днес в Пресклуб “България". 

Преди дни структурата беше приета за член на Международната федерация по шахмат (FIDE)

“В спорта има един основен принцип и той се казва: ефективност на санкциите. Нямаше да се постигне ефективност на санкциите от FIDE към българския шахмат, ако бяха допуснали федерацията с лиценз със сегашния си управителен орган, подчертавам - сегашният, тъй като чувам утре ще се явят някакви хора, които ще заявят, че са председатели, но те не са! Искам да ги попитам в какво качество ще се явят утре?

Пак ви казвам, в Търговския регистър председател на другата федерация е Васил Антонов, а не доцент доктор Петкова, която утре ще застане пред вас", започна секретарят на Временната комисия за управление на българския шахмат Георги Градев.

“Все едно аз сега да изляза и да ви кажа, че аз съм министър на спорта. Нали няма да ми повярвате? Може да ми повярвате, ако минат няколко месеца. Сега в момента няма как да ми повярвате", добави Градев.

“Истината е тази, че ние никога не сме твърдели в молбата ни за членство (б.р. пред FIDE), че при нас е регистриран гм Веселин Топалов, който дълбоко уважаваме и ще се радваме той да стане част от нашата федерация. Това не е вярно и вие всичките имате достъп до тази молба", категоричен беше Градев.