Властите на Израел са информирали колегите си от САЩ за намерението си да изтласкат въоръжените формирования на ливанската групировка "Хизбула“ на около 10 километра от северната граница на еврейската държава, съобщава американският портал Axios.

Според информация на източници от двете държави израелските политици са уведомили американските си колеги, че като част от евентуално дипломатическо уреждане на влошаването на ситуацията на границата с Ливан е необходимо да се изтласка "Хизбула“ на около десети километра навътре.

Говорейки на пресконференция в Тел Авив в понеделник, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че администрацията на Вашингтон "не иска този конфликт да ескалира в по-голяма или регионална война“. По-рано съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън Джейк Съливан по време на посещението си в Израел подчерта, че еврейската държава не е необходимо да започва нова война, за да елиминира заплахите, отправяни от "Хизбула“. Вашингтон смята, че ситуацията може да бъде разрешена с дипломатически средства, добави той.