Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс ще се срещне с премиера на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и директора на израелската разузнавателна агенция МОСАД във Варшава, за да обсъдят възможна нова сделка за освобождаване на израелски заложници, държани от ХАМАС, съобщи Reuters, като се позова на свои източници.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху изглежда потвърди в събота, че се водят нови преговори за връщане на заложниците, държани от ХАМАС, след като източник съобщи, че директорът на израелското разузнаване се е срещнал с министър-председателя на Катар - страната, която посредничи в израелско-палестинския конфликт.

Източник, запознат с въпроса, е заявил, че ръководителят на МОСАД Давид Барнеа се е срещнал с Ал Тани в Европа късно в петък.

Полският министър-координатор на специалните служби е съобщил, че се е срещнал с Бърнс в понеделник, но не е споменал за други негови дейности във Варшава.

"В понеделник, 18 декември 2023 г., мой гост беше Уилям Бърнс, директор на ЦРУ. Обсъдихме актуалното полско-американско съюзническо сътрудничество в областта на сигурността, особено в контекста на войната в Украйна", написа Томаш Симоняк в платформата X.

"Говорихме и за предизвикателствата пред НАТО преди предстоящата среща на върха във Вашингтон през 2024 г. Подчертахме общата си воля да поддържаме възможно най-тясно сътрудничество между тайните служби на нашите страни."