Израелските отбранителни сили може да започнат сухопътна операция в Южен Ливан срещу групировката "Хизбула“, пише британският вестник The Times

Военните на еврейската държава се стремят да изтласкат бойците на "Хизбула“ обратно към река Литани, на около 20 километра от израелската граница.

Израел се опасяват, че северната част на страната може да бъде ударена с атака, подобна на тази, извършена на 7 октомври от палестинската групировка ХАМАС.

"Това, което се случи на юг, е нищо в сравнение с това, което те могат да направят тук. Доктрината на Израел е да пренася войната на другата страна“, подчерта високопоставен офицер от израелската армия пред The Times.

Израелското правителство в момента обсъжда колко голяма точно е заплахата от "Хизбула“ за страната. Министърът на отбраната Йоав Галант смята, че страната трябва допълнително да засили възпирането на север. Този месец той обяви, че "Хизбула“ трябва да изтегли силите си на север от река Литани.

"Искаме да възстановим мира и ще го направим чрез споразумение или чрез сила, с всички произтичащи от това последствия“, предупреди Галант.