Пентагонът наскоро е изпратил ударна група от самолетоносачи, начело с флагманския самолетоносач USS Dwight D. Eisenhower ("Дуайт Д. Айзенхауер"), в Аденския залив на фона на последните атаки от йеменските бунтовници в Червено море, съобщи американската редакция на Politico, позовавайки се на неназовани официални лица.

По-рано порталът Semafor, цитирайки служители от администрацията на президента САЩ Джо Байдън съобщи, че Пентагонът обмисля възможност за поразяване на военни цели в отговор на нарастващите атаки срещу кораби в Червено море.

"През последните дни Пентагонът премести ударната група на самолетоносача USS Dwight D. Eisenhower от Персийския залив в Аденския залив край бреговете на Йемен, за да подкрепи потенциален отговор на САЩ на атаките на йеменските бунтовници" е заявил източник на американското издание. 

По-рано йеменските бунтовници (хуси) предупредиха за намерението си да атакуват всички кораби, свързани с Израел, като призоваха другите страни да отзоват екипажите си от тях. Редица корабни компании решиха да спрат транспортирането през Червено море. Пентагонът отбеляза, че на 16 декември американски разрушител в Червено море е свалил 14 безпилотни летателни апарата, изстреляни от територия, контролирана от хусите.