Датската корабна компания Maersk заяви, че спира всички пътувания през Червено море, предаде ВВС.

Решението е взето след поредица от нападения срещу плавателни съдове от частта на Йемен, контролирана от хутите - подкрепяно от Иран бунтовническо движение.

Групировката обяви подкрепата си за ХАМАС и заяви, че е насочена към кораби, пътуващи към Израел.

Червено море е един от най-важните маршрути в света за превоз на петрол и горива.

"Неотдавнашните нападения срещу търговски кораби в района са тревожни и представляват значителна заплаха за безопасността и сигурността на морските лица", пише Maersk, една от най-големите корабни компании в света, в изявление, изпратено до BBC.

"След инцидента с Maersk Gibraltar вчера и поредното нападение срещу контейнеровоз днес, инструктирахме всички кораби на Maersk в района, които трябва да преминат през пролива Баб ал Мандаб, да преустановят пътуването си до второ нареждане", се посочва още в съобщението.

По-късно германската транспортна компания Hapag-Lloyd заяви, че предприема подобен ход.

Фирмата е собственик на кораб, който неотдавна стана обект на нападение, и по-късно в петък е потвърдила пред BBC, че също преустановява дейността си в района до понеделник.

Протокът Баб ал-Мандаб, известен още като Вратата на сълзите, е широк 32 км и е известен с това, че плаването по него е опасно.

Той се намира между Йемен на Арабския полуостров и Джибути и Еритрея на африканския бряг.

Това е маршрутът, по който корабите могат да стигнат до Суецкия канал от юг - сам по себе си основен морски път. Избягването му означава, че плавателните съдове трябва да изберат много по-дълги маршрути, например да заобиколят Южна Африка.

Около 17 000 кораба и 10 % от световната търговия преминават през него всяка година. Всеки кораб, който преминава през Суец за или от Индийския океан, трябва да мине по този път.

Maersk спира пътуванията си в Червено море "в по-труден момент", заяви генералният директор на Института за износ и международна търговия Марко Форджоне.

"Това се отразява на всяко звено от веригата за доставки... и само ще увеличи вероятността важни продукти да не стигнат до местоназначението си навреме за Коледа", добавя той.

В петък бяха атакувани поне два други товарни кораба в пролива. САЩ твърдят, че единият е бил ударен с дрон, а другият - с ракети, като обвиняват хутите и за двете нападения.

Групировката контролира части от Йемен, откакто завзе властта от правителството на страната през 2014 г., предизвиквайки продължаваща гражданска война.