Почти трима от всеки четирима палестинци смятат, че атаката на Хамас срещу Израел от 7 октомври е правилна и последвалата война в Газа е вдигнала подкрепата за ислямистката групировка както там, така и на Западния бряг, установи проучване на уважаван палестински институт за социологическо изследване, предава Reuters.

Констатациите на Палестинския център за политически проучвания и изследвания (PCPSR) бяха публикувани на фона на нарастващата международна тревога за нарастващите цивилни палестински жертви в израелската контраофанзива срещу ХАМАС, която вече е в третия си месец.

Седемдесет и два процента от анкетираните вярват, че решението на ХАМАС за започване на трансгранична атака в Южен Израел е "правилно" предвид резултата от нея досега, докато 22% казват, че е "неправилно". Останалите не са решили или не са дали отговор.

ХАМАС, която се е заклела да унищожи Израел, управлява Газа след разделянето си с Палестинската власт (ПА) през 2007 г. ПА упражнява ограничено управление на Западния бряг.

PCPSR установи, че в сравнение с проучванията преди войната, подкрепата за ХАМАС се е повишила в Газа и повече от три пъти на Западния бряг, където се наблюдават най-високите нива на насилие от години, с многократни смъртоносни сблъсъци между израелски войски и заселници и палестинци.

Петдесет и два процента от жителите на Газа и 85% от респондентите на Западния бряг - или 72% от респондентите в Палестина като цяло - изразиха задоволство от ролята на Хамас във войната. Само 11% от палестинците изразиха задоволство от президента на ПА Махмуд Абас.

Популярността на Абас рязко спадна на фона на продължилата почти десетилетие безизходица в преговорите с посредничеството на САЩ за създаването на палестинска държава заедно с Израел.

7 октомври беше най-смъртоносният ден за Израел в неговата 75-годишна история, с около 1200 убити и около 240 заловени и взети като заложници в Газа, според израелските данни.

Най-малко 18 608 палестинци, включително хиляди под 18 години, са били убити във войната в Газа, според здравното министерство на анклава. По-голямата част от 2,3 милиона жители на Газа са били разселени от мащабните израелски въздушни удари.

Проучването на PCPSR установи, че 44% от жителите на Газа казват, че имат достатъчно храна и вода за ден или два, а 56% казват, че нямат. Почти две трети от анкетираните в Газа - 64% - казват, че член на семейството им е бил убит или ранен по време на войната.