Многоцелевата фрегата Languedoc на френския флот е свалиал безпилотен летателен апарат (БпЛА), насочващ се към норвежкия търговски кораб Strinda, който бе нападнат в Червено море в нощта на 12 декември, съобщава AFP, като се позовава на Министерството на отбраната в Париж.

"Многофункционалната фрегата Languedoc прихвана и унищожи дрон, който пряко заплашваше кораба Strinda“, цитира агенцията съобщение от ведомството.

Отбелязва се, че френският военен кораб "дойде в защита на норвежки танкер, който преди това бе повреден от ракетна атака, предотвратявайки опит за залавянето му“.

В нощта на 12 декември Центърът за координация на морската търговия на Кралския флот съобщи, че в района на протока Баб ел-Мандеб западно от пристанище Моха в югозападната част на Йемен е станал инцидент с плавателен съд, който е довел до пожар. По-късно Associated Press, позовавайки се на частни разузнавателни компании, съобщи, че норвежкият търговски кораб Strinda, превозващ нефт и химикали, е бил атакуван в Червено море.

Централното командване на САЩ (CENTCOM) потвърди атаката срещу кораба, като добави, че ударът е бил извършен с крилата ракета, изстреляна от територия, контролирана от хутите. Йеменските бунтовници твърдят, че са нападнали норвежкия кораб, пътуващ за Израел, едва след като "екипажът му е отхвърлил всички предупреждения“.