Испания, Ирландия, Белгия и Малта искат среща на върха на Европейския съюз за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предаде Reuters.

Страните искат да обсъдят ситуацията в Газа следващата седмица и заедно да призоват за устойчиво хуманитарно примирие, което да продължи до края на конфликта, се посочва в писмото им до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

В писмо от четиримата премиери до Мишел, който също председателства срещите на върха на ЕС, се посочва сериозността на войната между Израел и ХАМАС в Ивицата Газа и възможността за ескалация на конфликта.

В писмото, видяно от британската агенция, се посочва, че лидерите на ЕС трябва да постигнат обща позиция за "спешно призоваване на всички страни да обявят дългосрочно хуманитарно прекратяване на огъня, което може да доведе до край на военните действия" и да поискат мерки за защита на цивилните в Газа.

Четирите страни, които критикуваха Израел за начина, по който действа в конфликта, призоваха срещата за Газа да се проведе "възможно най-скоро", за да се обсъди създаването на палестинска държава заедно с израелската.

Лидерите на 27-те страни от ЕС ще се срещнат на 14 и 15 декември в Брюксел, където ще обсъдят помощта за Украйна, за да се защити от руски атаки, както и ревизията на дългосрочния бюджет на ЕС.

Ситуацията в Близкия изток също ще бъде на дневен ред.