Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас заяви, че ветото на САЩ върху резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, изискваща хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, ги прави съучастници в това, което той определи като военни престъпления срещу палестинците, предава Sky News.

Той също така заяви, че смята САЩ за отговорни за смъртта на палестински деца, жени и възрастни хора в Ивицата Газа, се посочва в изявление, разпространено от президентството.

САЩ наложиха вето на резолюция на ООН, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Газа - въпреки че предложението беше подкрепено от почти всички членове на Съвета за сигурност.

Десетки други държави също изразиха подкрепа за спешно прекратяване на военните действия, което остави Вашингтон в дипломатическа изолация на международната сцена, пише британската медия.

От 15-те членове на Съвета 13 гласуваха в подкрепа на резолюцията. САЩ са единствената страна, която я блокира, а Обединеното кралство се въздържа.

Министерството на здравеопазването на Газа, контролирано от ХАМАС съобщи, че броят на загиналите палестинци е достигнал 17 487 души.