Политическата и управленска безизходица в София се дължи на това, че не се спазват основни правила в политиката. Това заяви в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Иван Сотиров, народен представител от 37-тото и 40-тото Народно събрание, бивш кмет на столичния район "Средец“, сега общински съветник от "Синя София".

"Ние от самото начало предупредихме, че ако не бъдат проведени разговори между тези политически сили, които могат да формират мнозинство. Защото очевидно, първата политическа сила с 23-ма общински съветника не може да формира мнозинство. И това предполага, че те трябва да проведат политически разговори и да се формира политическа коалиция, нещо, което е европейска практика, нещо, което беше практика и в България", посочи Сотиров. 

Според него това е резултат и на правителственото ниво, което води до разни сглобки, не коалиции, без ясна разписана програма и приоритети, без ясен политически ангажимент.

"Очевидно няма разговори, идеята, че всеки си издига свой кандидат за председател и се разчита нещата да се случат ей така. "Всеки излиза с някакви свои приоритети и дайте на база на тези приоритети така всички да плеснем с ръце и да се прегърнем, и да подкрепяме първата политическа сила, която очевидно няма мнозинство. Този подход е непродуктивен. И надявам се в рамките на ниво София, на председатели на политически фракции в Общинския съвет да се намери някакво решение. Защото ако продължи тази безизходица моите опасения и на колегите са, че ще се стигне до това нещата да бъдат решени централно от горе. Централната сглобка да намери формула за местна сглобка", категоричен бе той.

На въпрос дали ще се стигне до консенсус в СОС Сотиров посочи, че, ако се стигне до безизходица идва ролята на самият кмет, който би трябвало да поеме функцията си на лидер. "Защото кметът, който е избран от определена политическа сила, той би трябвало да бъде и лидерстващата фигура. Но това, което се вижда, че той дори и като кмет, някой друг взима решенията, кадровите", смята събеседникът и добави, че този друг е най-вероятно основната доминираща фигура в коалицията “Спаси София". "Те са така най-активни в разговорите и в изявленията от името на тяхната група в Общинския съвет", каза Сотиров.

По думите му се личи, че кметът не е човекът, който взима решенията, дори при формирането на собствения екип и на политиката на общината като администрация - от него се очаква той да има тежката дума при това, как да се постъпи, за да се формира мнозинство. "

"В началото те го ангажираха в разговорите, след това той отсъства от тези разговори за търсене на политическо решение. А това е до голяма степен и негов ангажимент, защото този блокаж на общинския съвет ще провали и кмета. И той го осъзнава това. В нефункциониращ Общински съвет не могат да се взимат никакви сериозни решения. Има куп решения докладни, идеи, аз виждам, че не само ние от “Синя София", а и другите колеги от други групи внасят предложения, докладни, всичко това стои на изчаквателен режим, докато се конституира Общинския съвет. Това е пълен блокаж на дейността на Столична община", отсече Иван Сотиров.

Общинският съветник бе категоричен, че трябва да се проведе политически разговор между първата, втората, евентуално третата политическа сила, които могат да формират мнозинство и да се поеме ясен ангажимент. "Всеки трябва да внимава какво говори преди изборите. Защото ние на няколко пъти се сблъскахме с това, партии, които предизборно се вричаха пред своите избиратели, че никога, на никаква цена няма да направят коалиция с еди кой си, че ще го изчегъртат и т.н. Сега виждаме ,че точно тези партии са в коалиция", заключи той.