Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев коментира в ефира на радио "Фокус“ за предаването "България, Европа и светът на Фокус" пред Йоланда Пелова дали ММС планира увеличаване на премиите на спортистите за златен, сребърен и бронзов медал от Олимпийските игри.

"За добро или зло, живеем в един много материален свят. Всеки измерва успеха си във финансово изражение и ние добре разбираме това. Тук бих искал да кажа, че ММС успя да подсигури много добро финансиране за подготовка на нашите федерации, като някои от тях вече имат квоти за участие в Париж 2024.

Трябва да се похваля и още нещо - за първи път в историята на спорта подсигурихме премии за млади състезатели в олимпийските спортове. Това е първа възрастова група. Сега, на 18 декември, ММС ще награди тези състезатели със сума, която е доста голяма - близо 800 000 лева.

Големият проблем при тях беше, че ние ги губехме, защото даден спортист става световен шампион по плуване и ние тук му даваме един плакет. Казваме му "супер си, много си добър", а той вече е във възраст, в която вече е голям, зрял човек. Има нужда да си купи телефон, кола... и чувства, че този огромен труд, който е хвърлил не бива да отива нахалост.

Наградите на олимпийците ще останат в размера, в който са, но тук има една много хубава промяна, която успяхме да направим и тя е, че изравнихме премиите на олимпийците с тези на параолимпийците, защото те бяха ощетени. Те взимаха около 65% от премиите"
, каза Илиев.