Ключов партньор на турския президент Реджеп Тайип Ердоган хвърли ново съмнение върху разширяването на НАТО, след като обуслови подкрепата си за присъединяването на Швеция с постигането на "постоянен мир“ между израелци и палестинци, пише Bloomberg.

Девлет Бахчели, лидер на Партията на националистическото движение, чиято подкрепа дава на Ердоган мнозинство в парламента, заяви, че "гледаме хладно на влизането на Швеция в НАТО“, в интервю пред вестник Turkgun в петък.

Коментарите са последният сигнал, че разширяването на Северноатлантическия пакт може да се сблъска с допълнителни забавяния, докато законопроектът за ратифициране на присъединяването на Швеция е заседнал на етапа на комисията в турския парламент.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган, или ПСР, изисква от Стокхолм писмена пътна карта за борба с тероризма, преди да изпрати законопроекта за гласуване. ПСР в крайна сметка ще се нуждае от подкрепата на 50-те членове на парламента на Бахчели, за да го приеме.

Кандидатурата на Швеция за НАТО рискува допълнително забавяне в турския парламент

"Ако бъде постигнат постоянен мир между Израел и Палестина и бъде призната независима палестинска държава, ако Израел се съгласи да плати репарации и ако Нетаняху бъде изправен пред съда в Хага, ние ще кажем ОК на членството на Швеция в НАТО“, цитира вестникът думите на Бахчели , визирайки израелския премиер.

Бахчели многократно критикува Швеция за изгарянето на Корана и предполагаемите терористични дейности на нейна територия, но не критикува Ердоган, че е продължил с кандидатурата на страната за НАТО или заплашва да развали съюза си с президента.