Саудитска Арабия поискаха от Съединените щати да проявят сдържаност в отговор на атаките на йеменските хути срещу кораби в Червено море, разкриха пред The Jerusalem Post двама източника. Изданието отбелязва, че Рияд се стреми да овладее разпространението на последиците от войната между ХАМАС и Израел.

Съюзните на Иран хусити се намесиха в конфликта, който се разпространи в Близкия изток след избухването на войната на 7 октомври, атакувайки кораби в жизненоважни морски пътища и стреляйки с дронове и ракети по самия Израел.

Групировката, която управлява голяма част от Йемен, казва, че атаките й са демонстрация на подкрепа за палестинците и обеща, че ще продължат, докато Израел спре офанзивата си в Ивицата Газа - на повече от 1500 километра от стоилцата им Сана.

Хусите са една от няколкото групировки от "Оста на съпротивата“ на Иран, които атакуват израелски и американски цели от началото на конфликта на 7 октомври, когато техният палестински съюзник ХАМАС разпали войната, като атакува Израел.

Тяхната роля добави към регионалните рискове на конфликта, заплашвайки морските пътища, през които се транспортира голяма част от петрола в света, и тревожи държавите в Червено море, когато ракетите и дронове на Хуси летят към Израел.

Рияд, най-големият износител на петрол в света, наблюдава с тревога изстрелването на ракети на хусите над негова територия.

След като хусите засилиха атаките срещу корабоплаването през последните седмици, два източника, запознати със мнението на саудитската върхушка, твърдят, че посланието на Рияд за сдържаност към Вашингтон има за цел да избегне по-нататъшна ескалация. Досега Рияд е доволен от начина, по който Съединените щати се справят със ситуацията, добавиха източниците.

"Те притиснаха американците за това и че конфликтът в Газа трябва да спре“, каза един от източниците.

Белият дом отказа коментар.

Саудитското правителство не отговори на изпратено по имейл искане за коментар относно дискусиите.

Докато Саудитска Арабия настоява за прекратяване на огъня, за да спре това, което нарича "варварска война" в Газа, нейната дипломация отразява по-широка политика, насочена към насърчаване на регионалната стабилност след години на конфронтация с Иран и неговите съюзници.

Фокусиран върху разширяването и диверсификацията на саудитската икономика, Рияд тази година нормализира връзките с Техеран и се стреми да излезе от войната, която води с хусите в Йемен от близо девет години.

Източниците посочват, че Саудитска Арабия се стреми да напредне в мирния процес в Йемен, дори докато войната бушува в Газа, безпокоейки се, че може да бъде провален. Йемен се радва повече от година на относително спокойствие на фона на преките мирни преговори между представители на Саудитска Арабия и хуситите.

Атаките на движението "Ансар Аллах“, както е официалното име на групировката, по време на войната в Газа издигнаха профила им в лагера, гравитиращ около Иран, който включва също ХАМАС, ливанската Хизбула и подкрепяните от Иран милиции в Ирак и Сирия.

Хусите се превърнаха в основна военна сила на Арабския полуостров с десетки хиляди бойци и огромен арсенал от балистични ракети и ударни дронове.

Високопоставени източници в подкрепящия Иран лагер твърдят пред Reuters, че атаките на хусите са част от опит за оказване на натиск върху Вашингтон, за да накара Израел да спре офанзивата в Газа, цел, която Иран споделя със Саудитска Арабия и други страни в региона.

Един от източниците, който е базиран в Техеран, казва, че представители на хутите са обсъдили своите атаки с ирански официални лица по време на среща в Техеран през ноември, като са се съгласили да извършат действия по "контролиран“ начин, който ще помогне да се наложи край на войната в Газа.