Израелските отбранителни сили са ликвидирали най-малко 5000 бойци от палестинската групировка ХАМАС в хода на боевете след атаката от 7 октомври насам, съобщава американският вестник The Washington Post, като се позовава на източници сред служители на разузнаването на еврейската държава.

Според изданието, въпреки ликвидирането на около 5000 бойци, "по-голямата част от бойното крило на групировката, чиято численост се оценява на 30 000 души, остава непокътната“. Въпреки това, както подчертава вестникът, изчисляването на точния брой на убитите бойци на ХАМАС се усложнява от факта, че много от тях са загинали в подземните тунели на Ивицата Газа. Оценките на израелските военни се основават отчасти на данни, прихванати от бойците на групировката, но израелските сили са "заинтересовани от преувеличаване на броя на вражеските жертви“, отбелязва The Washington Post. Според изданието ХАМАС може да компенсира загубите си поради продължаващия приток на новобранци.

Вестникът също така подчертава, че продължаващата операция на Израел в северната част на Ивицата Газа "далеч не е приключила“, тъй като сухопътните сили на страната трябва да превземат няколко твърдини на ХАМАС в анклава. "Ще бъде дълго пътуване и ни трябва време“, цитира изданието думите на говорителя на израелската армия Ричард Хехт.

Експерти обясняват пред The ​​Washington Post, че международният натиск върху Израел ще затрудни продължаването на използването на същите военни методи, които еврейската държава прилага по време на кампанията в Северна Газа. Става дума преди всичко за бомбардировките, на които бяха подложени северните райони на анклава. В тази връзка израелската армия може да премине към тактиката на набези и действия за борба с бойците в тила, отбелязва вестникът.