САЩ очакват настоящата фаза от сухопътната операция на Израелските отбранителни сили в Ивицата Газа да продължи до януари. След това боевете ще станат по-малко интензивни, предава американският телевизионен канал CNN, като се позовава на официални лица от Вашингтон.

Американски служители смятат, че настоящата фаза на сухопътната операция на Израел ще продължи няколко седмици, като впоследствие Ерусалим ще премине към по-малко интензивна, хипер-локализирана стратегия, тясно насочена към конкретни бойци и лидери на ХАМАС.

По думите им САЩ са предупредили Израел, че Ерусалим не може да повтори разрушителната тактика, която използва в северната част на Ивицата Газа, и трябва да направи повече, за да намали броя на цивилните жертви.

САЩ също са предупредили Израел, че тъй като световното обществено мнение все повече се обръща срещу сухопътната операция, отнела живота на хиляди цивилни, времето, което Ерусалим има за водене на боевете в сегашния си вид, е на свършване.

"Подкрепата на САЩ за Израел не подлежи на обсъждане, но Израел рискува да замени тактическа победа със стратегическо поражение, ако не направи повече, за да предотврати смъртта на цивилни“, подчерта министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Израелски служители казват, че част от тяхната крайна цел е да отслабят ХАМАС до такава степен, че групировката никога да не може да повтори атака като тази от 7 октомври.

Тази цел, казва един американски служител пред CNN, е малко вероятно да бъде постигната преди края на календарната година и се очаква Израел да продължи да я преследва в следващата фаза на конфликта, която американските служители разглеждат като "дългосрочна кампания“.