Британски самолети ще извършат разузнавателни полети над Източното Средиземноморие, включително над Израел и Ивицата Газа, за да помогнат в търсенето на заложници, държани от бойци на ХАМАС. Това съобщават от пресслужбата на Министерството на отбраната на Великобритания, предаде Sky News.

Както отбелязват във ведомството, британската страна си сътрудничи с партньори в целия регион, за да осигури освобождаването на заложници, включително отвлечени британски граждани.

"В подкрепа на усилията за освобождаване на заложниците Министерството на отбраната на Великобритания ще извърши наблюдателни полети над Източното Средиземноморие, включително във въздушното пространство над Израел и Газа“, се посочва в съобщението.

От британското министерство на отбраната подчертат, че самолетите няма да бъдат въоръжени, няма да изпълняват бойни мисии, а целта им ще бъде изключително да търсят заложници.

Властите, отговорни за спасяването на заложници, ще получат само информация, свързана с освобождаването на хора, добавят от ведомството.

По-рано Обединеното кралство изпрати един от най-страховитите си военни кораби в Персийския залив, за да предотврати нарастващите заплахи за корабоплаването от страна на Иран и подкрепяните от него групировки.