След изтичането на примирието сутринта на 1 декември 109 души са били убити при израелски атаки, а стотици други са ранени. Това съобщи представителят на Министерството на здравеопазването на Ивицата Газа Ашраф ал Кудра в канала на ведомството в Telegram, съобщава вестник "Коммерсант“, като припомня, че малко преди това бе потвърдено за 60 смъртни случая.

В сутрешните часове на деня Израелските отбранителни сили обявиха края на примирието, обвинявайки ХАМАС в провокации и обстрел на територията на еврейската държава. Възобновяването на сухопътната операция все още не е обявено, но военните на Израел нанасят въздушни удари срещу цели в Ивицата Газа.

Прекратяването на огъня съгласно споразумението влезе в сила на 24 ноември и включваше размяна на заложници от ХАМАС срещу палестински затворници в израелски затвори. Първоначално то трябваше да важи четири дни, след което бе удължен. Според източник на Channel 12 Израел е готов да въведе примирие за още един ден след завръщането на още десет заложници от ХАМАС.