Юристът по спортно право Георги Градев бе гост в ефира на радио "Фокус“ за предаването "България, Европа и светът на Фокус" пред Ива Дойчинова за проблемите в българския шахмат. Снощи настоящото ръководство на федерацията подаде оставка, в това число и председателят ѝ Васил Антонов. Тези динамични събития се случват на фона на европейската титла, която женският ни национален отбор спечели миналият понеделник в Будва, Черна гора.

"Те наплюха всички. Опитаха да завлекат всички. Само мен не ме плюят. От месеци им казвам, че ще си подадат оставките. От месеци казвам, че тази федерация ще бъде закрита. В момента те твърдят, че ние сме скандалджиите и ни подават ръка. Когато си на колене, молиш за милост. Милост няма да има. На тази федерация ще ѝ бъде отнет лицензът и ще изчезне. В България федерацията има лиценз, организира турнири, но, когато стигне Калотина, звъни на Георги Градев. Този национален отбор не може да играе в чужбина. Георги Градев управлява българския шах до 17 декември", разкри адвокатът.

Той похвали националките ни, които са се представили на изключително високо ниво не само срещу грузинките във финала на Европейското, но и цялостно.

"Нургюл Салимова е изключително концентрирана. Тя разбра, че това е бъдещето за нея. Тя се върна с два медала. Бе избрана за най-добра на втора дъска. Нургюл бе важна за отбора и за самия спорт. Да покажем, че обединието е важно. Антоанета Стефанова бе феноменална. Гергана Пейчева направи финал, на който всеки може да мечтае за него. Тук се получи уникална симбиоза. Това е отбор. Петър Арнаудов е нашият Моуриньо, който показа, че е един от най-добрите треньори в Европа", допълни Георги Градев.

Очаквайте цялото интервю в страницата на "Фокус".