Националният отбор на България за мъже под 22 години няма да участва на европейското първенство през 2024. Шампионатът, който е планиран за 9-14 юли, ще се проведе в Нидерландия.

Българската федерация по волейбол (БФВ) чака повече от три месеца решението на Европейската конфедерация по волейбол (CEV), която трябваше да преизчисли класирането от европейската квалификация в Марсиковетере (Италия), проведена през юли тази година. В нея България игра в Група А заедно с Черна гора, Люксембург и домакина и фаворит Италия. По регламент класиране добиваха първите отбори от петте квалификационни групи, както и двата най-добри втори.

"Трикольорите", водени от Андреа Буратини, завършиха на второ място след две победи и едно поражение, както и актив от 6 точки. Единствената ни загуба дойде срещу основния ни съперник през последните години в тази възраст – Италия (0:3). "Скуадра" зае първото място в потока.

България можеше да си осигури билет за европейското първенство 2024 за мъже под 22 като втория най-добър тим. Заради неучастието на Израел в Група D от CEV се забавиха с повече от три месеца изчисляването на крайното класирането и тълкуването на регламента на шампионата. Системата за подреждане дава предимство на Унгария, поради по-добър точков коефициент, на база на служебна победа срещу отбора на Израел (неявил се на квалификацията).