Израел се съгласи в понеделник на двудневно удължаване на примирието си с ХАМАС, за да получи освобождаването на още заложници, приоритет на президента Байдън. Но друга идея набира сила сред демократите, която е по-опасна: да се обуслови помощта на САЩ с това как Израел води своята война, пише The Wall Street  Journal.

Твърди се, че уговорката е просто Израел да следва международното право. Но тъй като Израел спазва международното право и САЩ вече могат да задържат чуждестранна помощ на основание съображения за правата на човека, условието е ненужно, но не и безобидно. По време на война това би сигнализирало на враговете на Израел, че САЩ са се колебали в кампанията за унищожаване на ХАМАС, коментира изданието.

. Сенатор Крис Мърфи (Д., Коннектикут), председател на подкомисията по външни отношения за Близкия изток, направи положителен коментар относно идеята в неделя. "Ние редовно обуславяме нашата помощ за съюзниците въз основа на спазването на законите на САЩ и международното право“, каза той и добави: "Мисля, че можете да победите ХАМАС без това ниво на цивилни жертви“, което за него е "неприемливо“.

Попитан в петък, президентът Байдън заяви, че поставянето на условия върху помощта е "полезна мисъл“, но "не мисля, че ако бях започнал с това, някога бихме стигнали до там, където сме днес. Трябва да действаме етап по етап“. Помолен два пъти да изясни, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан не би изключил идеята.

Не за първи път демократите следват сенатор Бърни Сандърс, който призова за обуславянето в четвъртък. "Не можем да бъдем съучастници в действия, които нарушават международното право“, написа той. "Това включва прекратяване на безразборните бомбардировки.“ Сандърс отговаря на все по-шумните улични протести срещу Израел от страна на Демократическата левица.

"Това е пример за това как предложението за обуславяне на помощта е свързано с клеветите срещу Израел, които се чуват всеки път, когато той се защитава“, пише WSJ. Изданието посочва, че "контраофанзивата на Израел беше обратното на безразборнa. Принуден от ХАМАС да се бие в гъсто населен градски район, Израел е ударил повече от 15 000 цели. Ако това бяха безразборни удари, броят на загиналите щеше да бъде многократно по-висок, отколкото дори ХАМАС твърди“.