С посредничеството на Катар, Египет и САЩ е постигнато споразумение за удължаване на примирието в Газа с два дни, съобщава France 24.

В понеделник екипи от Катар, Египет и САЩ преговаряха за условията за удължаване на четиридневното примирие между Израел и ХАМАС, в резултат на което бяха освободени десетки заложници, държани от ХАМАС, и над 100 палестински затворници бяха освободени от израелски затвори в рамките на сделка за размяна.

Новата сделка ще позволи на най-малко още десет израелски заложници ще бъдат освободени във вторник (28 ноември) и че други десет ще бъдат освободени в сряда, като по 30 палестински затворници ще бъдат освобождавани от Израел също всеки ден.

Няма незабавно потвърждение от Израел за удължаването на примирието, но от ХАМАС в собствено изявление са посочили, че посредническите усилия на Катар и Египет са спомогнали за новото споразумение.

Паузата във военните действия, която започна в петък, даде възможност за навлизане на хуманитарна помощ в Ивицата Газа и трябва да приключи във вторник сутринта.