Въоръжени нападатели заловиха и по-късно пуснаха танкер, свързан с Израел, край бреговете на Йемен, преди да бъдат задържани от ВМС на Съединените щати, съобщава Associated Press. Две балистични ракети, изстреляни от контролираната от хуситите част на Йемен, след това се взривиха близо до военен кораб на САЩ, помагащ на танкера в Аденския залив, повишавайки залозите на фона на поредица от атаки срещу кораби, свързани с войната Израел-ХАМАС.

Международно признатото правителство на Йемен обвини подкрепяните от Иран хусити за атаката, въпреки че шиитските бунтовници, които контролират столицата Сана, не признаха нито превземането, нито ракетната атака.

Нападателите превзеха кораба Central Park под флага на Либерия, управляван от Zodiac Maritime, в Аденския залив, съобщиха от компанията, армията на САЩ и Великобритания и частната разузнавателна фирма Ambrey.

Централното командване на американската армия заяви в изявление рано в понеделник, че неговите сили и съюзници, включително разрушителя USS Mason от клас Arleigh Burke, са отговорили на конфискацията и са поискали въоръжените нападатели да освободят танкера.

"Впоследствие петима въоръжени лица слязоха от кораба и се опитаха да избягат с малката си лодка“, разказват от Централното командване. "Mason преследва нападателите, което доведе до предаването им“.

Централното командване не идентифицира нападателите, но посочва, че рано сутринта в понеделник е последвало изстрелване на ракета от Йемен.

"Ракетите паднаха в Аденския залив на приблизително 10 морски мили (18,5 километра) от корабите“, се казва в изявлението. "USS Mason … приключваше отговора си на сигнала за помощ от M/V Central Park по време на изстрелването на ракетите. Няма щети или докладвани наранявания от двата кораба по време на този инцидент“.

Рано сутринта в понеделник от Zodiac съобщиха, че корабът, превозващ фосфорна киселина, и неговият екипаж от 22 моряци от България, Грузия, Индия, Филипините, Русия, Турция и Виетнам са невредими.

"Бихме искали да благодарим на коалиционните сили, които реагираха бързо, защитавайки активите в района и спазвайки международното морско право“, казват от компанията.

Zodiac описва кораба като собственост на Clumvez Shipping Inc., въпреки че други записи директно свързват Zodiac като собственик. Базираната в Лондон Zodiac Maritime е част от Zodiac Group на израелския милиардер Еял Офер. Британските корпоративни записи изброяват двама мъже с фамилното име Офер като настоящ и бивш директор на Clumvez Shipping, включително Даниел Гай Офер, който също е директор в Zodiac Maritime.

Атаката е извършена в част от Аденския залив, която на теория е под контрола на силите на правителството и е доста отдалечена от контролираната от хусите територия в страната. Не е известно сомалийските пирати да действат в този район.

Zodiac Maritime е бил атакуван и преди на фона на по-широка, продължила години прокси война между Иран и Израел. През 2021 г. атака с дрон, оценена от САЩ и други западни държави като извършена от Иран, уби двама членове на екипажа на борда на петролния танкер Zodiac Mercer Street край бреговете на Оман.

Световното корабоплаване става все по-често обект на прицел, тъй като войната Израел-ХАМАС заплашва да се превърне в по-широк регионален конфликт – дори на фона на примирието, според което боевете бяха спряни и в момента тече размяна на заложници срещу палестински затворници, държани от Израел, отбелязва AP.