Предполагаема атака с дрон е била извършена срещу контейнеровоз, собственост на израелски бизнесмен в Индийския океан, според представител на отбраната на Съединените щати, предават Associated Press и AFP.

Атаката вероятно е била извършена с помощта на ирански дрон "Шахед"-136 в петък, е съобщил неназованият представител на американската отбрана пред AP и AFP. Панарабският сателитен канал Al Mayadeen също е съобщил, че израелски кораб е бил атакуван в Индийския океан.

Според инфопмацията дронът е бил насочен към кораба CMA CGM Symi, плаващ под флага на Малта и управляван от Франция, докато е бил в международни води. Съобщава се, че корабът е претърпял щети след удара на дрона, но няма пострадали членове на екипажа.

Американският служител не е предоставил никакви доказателства за иранска връзка с атаката и е заявил, че "продължават да наблюдават ситуацията отблизо". Иранската страна не е коментирала съобщенията.

Компанията за морска сигурност Ambrey е заявила, че в дните преди атаката предаванията за проследяване на кораба са спрели малко след отплаването от пристанището в Обединените арабски емирства.

Присъединените към Иран йеменски бунтовници предприеха няколко кръга атаки с ракети и дронове срещу Южен Израел, откакто Израел обяви война на Газа миналия месец след атаката на ХАМАС.

По-рано тази седмица хусите поеха контрол над кораб на йеменското крайбрежие на Червено море, за който се твърди, че е израелски. Но Израел го описа като товарен кораб, притежаван от Великобритания и управляван от Япония, без израелски граждани на борда. На борда на отвлечения кораб Galaxy Leader има двама българи.