След ден на смесени емоции, в който 13 израелски заложници, майки и техните малки деца и възрастни жени, бяха освободени от ХАМАС след 49 дни в плен, израелците се подготвят за освобождаването на втората група от 13 заложници, насрочено за събота (25 ноември), пише The Times of Israel.

Като част от отделна сделка бяха освободени 11 чуждестранни граждани, 10 тайландци и един филипинец.

В петък вечерта Израел получи списъка на заложниците, които трябва да бъдат освободени на 25 ноември. Това са съобщили от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

След като са прегледали списъка, израелските служители по сигурността са уведомили семействата на заложниците.

Израелските власти са информирали както семействата на заложниците, които са освободени в петък, така и тези, които не са били в първия списък.

Според посочената информация сред 13 имена на заложници, предвидено да бъдат освободени днес са включени повече деца.

Само четирима от 13-те израелци, освободени в петък бяха деца. ХАМАС и други терористични фракции отвлякоха около 240 души на 7 октомври, включително около 40 деца.

Кабинетът на Нетаняху призова медиите да действат предпазливо и да избягват да публикуват имената на лицата в списъка, преди да са се върнали в Израел.

Очакваното освобождаване на втората група заложници ще дойде на втория ден от затишието във военните действия като част от споразумението за заложници, което влезе в сила на 24 ноември в 7:00 часа сутринта. Временното споразумение за примирие между Израел и ХАМАС включва четиридневна пауза във войната, първата от седем седмици след нападението на ХАМАС от 7 октомври.

Четиридневното примирие потенциално може да бъде удължено с още един ден за всяка група от още 10 заложници, освободени от ХАМАС.