Офицер от израелското разузнаване е отхвърлил предупрежденията на войските, охраняващи границата с Ивицата Газа, че ХАМАС се готви да нахлуе в страната, разкриват двама източника на британския вестник The Financial Times. Според изданието съответният доклад е изпратен седмица преди нападението, при което загинаха над 1200 души.

Източниците на FT уточняват, че израелските войски, патрулиращи по границата с анклава, са предоставили на офицер от разузнаването подробен доклад за предстоящата атака. Имало е конкретни предупреждения, включително за гранични постове, които палестинците са планирали да взривят. В документа има информация и за подготовка за вземане на заложници.

Офицерът от разузнаването е счел предупрежденията на военните за "въображаем сценарий“ и е пренебрегнал доклада. В резултат на това не са предприети никакви действия. Израелските отбранителни сили, в отговор на запитване на вестника, заявиха, че след края на войната ще проведе разследване "за изясняване на всички обстоятелства“.

И двата източника предполагат, че докладът е бил пренебрегнат, защото противоречи на убеждението на израелското правителство, че ХАМАС няма интерес да атакува Израел. Атака на групировката срещу страната би предизвикала война, нещо, което ХАМАС се опитваше да избегне, според разузнаването на еврейската държава.

Палестинското движение ХАМАС атакува Израел сутринта на 7 октомври. В резултат на това бяха заловени 240 израелски заложници.