САЩ ще продължат да подкрепят Израел и ще поемат част от разходите за военната операция на Силите за отбрана (СОИ) в Ивицата Газа, пише Bloomberg.

Американската агенция, цитирайки компанията Leader Capital Market, пише, че разходите на израелското правителство за военната операция в Ивицата Газа може да достигнат 180 милиарда шекела през 2023-2024 г. (48 милиарда долара), но не всичко ще бъде финансирано от еврейската държава. Както се оказа, една трета от разходите ще бъдат възстановени от САЩ, което е 16 милиарда долара.

Сега един ден военни операции струва на израелското правителство 270 милиона долара. Не е изключено, ако военните действия продължат до края на следващата година, цената на военната операция да нарасне до 200 милиарда шекела, т.е. 54 милиарда долара. Така войната в Близкия изток няма да приключи бързо.

Преди това Байдън се опита да прокара през Конгреса законопроект, предвиждащ отпускането на 14 милиарда долара на Израел като допълнителна финансова помощ, но документът не успя да мине, вече два пъти. Последният път президентът на САЩ подписа законопроект, без да споменава Израел и Украйна.

Междувременно Пентагонът заяви, че американската армия разполага със средствата да помогне на Израел, така че доставките на оръжия и всичко необходимо няма да спрат.