Цялата "Ос на съпротивата“ (ирански прокси групи) участва в атаките срещу Израел, но не е известно дали ще спрат атаките си по време на временното прекратяване на огъня между ИД и ХАМАС. Това предполагат от базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитирани от РБК-Украйна.

Групировките от "Оста на съпротивата“, включително йеменските хусити и ислямската съпротива в Ирак, продължават да атакуват Израел, докато той договаря споразумение за военна пауза с ХАМАС.

На 19 ноември хусите отвлякоха израелски и японски товарен кораб, преминаващ през Червено море, и изстреляха крилата ракета срещу Ейлат на 22 ноември. Ислямското съпротивително движение в Ирак също започна да използва балистични ракети с малък обсег срещу американските сили през ноември, включително през последните дни.

"Не е ясно как ще се развие този модел по време на паузата, тъй като ХАМАС и Израел са единствените воюващи страни, ясно обвързани от споразумение за прекратяване на огъня“, пише ISW.