Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че след като приключи временното примирие с ХАМАС, израелските отбранителни сили ще продължат интензивните боеве поне още два месеца, предава The Times of Israel.

"Това, което ще видите през следващите дни, е първо освобождаването на заложниците. Тази пауза ще бъде кратка", е заявил Галант пред военнослужещите от подразделение "Шайет 13" на ВМС на Израел.

"Това, което се изисква от вас през тази пауза, е да се организирате, да се подготвите, да разследвате, да се снабдите с оръжие и да се подготвите да продължите", е заявил той.

"Ще има продължение, защото трябва да финализираме победата и да дадем стимул на следващите групи заложници, които ще бъдат върнати само под натиск", е предупредил израелският министър.

Ръководителят на Палестинската комисия по въпросите на задържаните и бившите затворници Кадура Фарес заяви, че все още не е получил списък с имената на палестинците, които се очаква да бъдат освободени утре въз основа на споразумението между Израел и ХАМАС.

Фарес, който има водеща роля в планираното освобождаване на затворници, подчерта пред CNN, че очаква около 30 до 35 души да бъдат освободени утре, в първата група.

"Всички затворници ще бъдат освободени на контролно-пропускателния пункт Бейтуни, разположен южно от Рамала в окупирания Западен бряг", добавя той.