Съществува реална опасност Манчестър Юнайтед да не може да играе в Шампионска лига през следващия сезон, дори английският клуб да се класира за надпреварата. Причина за това е евентуалната бъдеща смяна на собствеността на "червените дяволи". Най-богатият англичанин Джим Ратклиф по всяка вероятност ще придобие 25% от акциите на клуба в началото на 2024 г., а това означава сблъсък на интереси.

Притежаваната от него компания "Ineos“ контролира френския Ница, а според сегашният регламент на УЕФА, два отбора с един собственик нямат право да играят в европейските клубни турнири, освен ако единият не играе в Шампионска лига, а другият в Лига на конференциите.

Регламентът на европейската футболна централа казва следното за въпроси като този – ако два клуба с един и същи собственик се класират за евротурнирите, в тях ще играе този, който се е класирал по-напред в таблицата във вътрешното си първенство.

Към момента Ница е на втора позиция в Лига 1, само на точка зад водача ПСЖ. Юнайтед е на 6-о място във Висшата лига.

През следващия сезон форматът на Шампионска лига ще претърпи промени - отборите няма даса 32, а 36. В турнира директно ще се класират три отбора от Франция, а четвъртият ще играе плейоф. От Англия пък директно ще се класират 5 тима.

Ако двата отбора завършат на едно и също място във Висшата лига и Лига 1, за Европа ще се класира Ман Юнайтед, тъй като английският шампионат има по-висок коефициент от френското първенство, но за момента това изглежда невъзможно.