Израелските власти възнамеряват да възобновят военната операция в Ивицата Газа след временно прекратяване на огъня и да постигнат изпълнението на всички поставени задачи, включително унищожаване на военния и административен потенциал на палестинската групировка ХАМАС. Това потвърди на пресконференция премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху, цитиран от ТАСС.

"Искам да ме разберете правилно: войната продължава. Ще продължим, докато постигнем всички наши цели: върнем всички отвлечени, унищожим ХАМАС и гарантираме, че на следващия ден [след войната] Газа няма да бъде управлявана от сила, представляваща опасност за израелските граждани", категоричен бе той.

Нетаняху увери, че властите на страната възнамеряват да възстановят сигурността както на южната, така и на северната граница на Израел. "Ще върнем сигурността и на юг, и на север. Ние печелим и ще продължим да се борим до пълна победа", добави премиерът.

По-рано израелското правителство одобри план за връщане на най-малко 50 заложници от Ивицата Газа в рамките на четири дни, през които в анклава трябва да има примирие. Израелското министерство на правосъдието на сутринта на 22 ноември публикува списък с 300 палестински затворници, които могат да бъдат освободени като част от споразумението. За освобождаването на още 10 заложници Израел ще прекрати военните действия за един ден. Според израелската страна повече от 200 души са заловени от екстремистите.