Конфликтът Израел-Хамас доминираше във виртуална среща на лидерите на Г-20 в сряда, въпреки че имаше временно прекъсване на военните действия за размяна на заложници, пише Bloomberg.

"Ситуацията в Западна Азия поставя нови предизвикателства, които засягат всички нас“, заяви министър-председателят на Индия Нарендра Моди във встъпителните си думи, които дадоха тона на събралите се лидери.

Индия, която традиционно беше на страната на Палестина и нейния народ, се сближи със САЩ и Израел при Моди. Южноазиатската държава сега върви по тънката линия между осъждането на нападението срещу израелски цивилни на 7 октомври и продължаващия натиск за двудържавно решение и отделна родина за палестинците.

"Трябва да гарантираме, че конфликтът между Израел и ХАМАС няма да се разпространи по-широко в региона“, заяви Моди, добавяйки, че се надява всички заложници да бъдат освободени възможно най-скоро.

Други световни лидери също приветстваха договореното днес примирие между Израел и ХАМАС.  Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува действията на Израел, описвайки ги като "военно престъпление“ и призова за преминаване към решение с две държави.

Китайският президент Си Дзинпин, който отсъстваше и беше представляван вместо него от премиера Ли Цян, призова за освобождаване на всички цивилни, задържани по време на войната и за прекратяване на огъня на виртуалната среща на върха на БРИКС във вторник.

Моди е домакин на видеосреща на лидерите на Г-20, но Си и Байдън пропускат

Срещата в сряда идва в момент, когато Моди слага край на индийското председателство на Г-20. Индийският лидер използва едногодишния мандат, който изтича този месец, за да демонстрира нарастващото глобално влияние на южноазиатската страна преди националните избори, насрочени за началото на следващата година, на които той ще се бори за трети мандат като министър-председател.

Бразилия поема ротационното председателство на Г-20 през 2024 г., а президентът Луис Инасио Лула да Силва заяви, че ще се съсредоточи върху постигането на "амбициозна програма за климата“, което според него ще бъде възможно само чрез "сериозно разглеждане на дълга, достъпа до финансиране и прогресивни данъчни механизми“.