Палестинската групировка ХАМАС не е предоставил на Израел изчерпателна информация за заложниците, които планира да освободи, което е довело до забавяне на влизането в сила на споразумението за примирие, съобщава американският вестник The Wall Street Journal, като се позовава на източници от САЩ и Близкия Изток.

Съгласно разпространената информация ХАМАС не е предоставил на израелската страна списъка с 50 души, които трябва да бъдат освободени първи. В него трябва да има посочени техните имена, пол и гражданство. Въпреки това, както отбелязва изданието, липсва необходимата информация за някои от заложниците, което би усложнило процеса на извеждането им от Ивицата Газа, така че списъците са били счетени за непълни.

От своя страна израелската медийна компания Kan съобщи, че причината за забавянето на прилагането на сделката за примирие и освобождаването на заложниците е, че ХАМАС е решил в последния момент да направи промени в споразумението с Израел.

По-рано ръководителят на израелския Съвет за национална сигурност Цахи Ханегби заяви, че процесът на освобождаване на някои от заложниците, държани в Ивицата Газа, ще започне не по-рано от петък, 24 ноември.