Повече от 40% от жилищните сгради в Ивицата Газа са били унищожени, а над 12 хиляди цивилни са загинали, включително 5 хиляди деца. Това съобщи ръководителят на външнополитическата служба на ЕС Жозеп Борел след посещението си в Израел и страните от Близкия изток от 17 до 21 ноември за обсъждане на палестинско-израелския конфликт.

"Повече от 40% от жилищните сгради са били унищожени в ивицата Газа, повече от 12 хиляди души са загинали, от които 5 хиляди са деца“, написа Борел в своя блог на уебсайта за външна политика на ЕС.

Борел каза още, че "не е успокоен от изявленията на израелските военни, че възнамеряват да създадат малка безопасна зона близо до морето в южната част на Ивицата Газа, за да съсредоточат там цивилното население, за да продължат военните операции в Газа“.

"Това не ме успокоява относно бъдещото развитие, ако не можем да постигнем бърза и устойчива деескалация на военните операции“, продължи той.

Борел също изрази мнение, че повечето страни в Близкия изток споделят желанието да се избегне ескалация на конфликта и че за неговия истински край Израел няма друг избор освен да постигне мир с Палестина на двудържавния принцип.