Дългосрочно уреждане на конфликта в Близкия изток може да се постигне само с мирни средства, необходимо е незабавно да се обяви примирие, да се освободят заложниците и да започнат преговори за създаване на палестинска държава. За това призоваха на извънредна онлайн среща лидерите на страните от БРИКС и тези на държавите, получили покана за присъединяване към асоциацията, предава ТАСС.

Участниците в срещата изразиха сходни позиции, но всеки от тях изтъкна своя аспект на проблема: руският президент Владимир Путин заяви провала на американската политика, бразилският му колега Луис Инасио Лула да Силва посочи, че ситуацията в Близкия изток подчертава необходимостта от реформа на Съвета за сигурност на ООН, а представители на Иран и Саудитска Арабия призоваха да се спрат доставките на оръжия за Израел.

Според руския лидер историята е показала нежизнеспособността и контрапродуктивността на опитите на САЩ за еднолично разрешаване на палестинско-израелския конфликт. В резултат на това "повече от едно поколение палестинци се възпитават в атмосфера на несправедливост към своя народ и израелците не могат напълно да гарантират сигурността на своята държава“.

Както подчерта Путин, важно е да се предотврати разширяването на географията на палестинско-израелския конфликт и да се поддържа крехкият междурелигиозен мир в региона.

"Позицията на Русия е последователна и неопортюнистична. Ние призоваваме за съвместни усилия на международната общност, насочени към деескалация на ситуацията, прекратяване на огъня и намиране на политическо решение на палестинско-израелския конфликт", заяви Путин. Според него страните от БРИКС могат да играят ключова роля в това.

Китайският президент Си Дзинпин смята, че причината за сегашния конфликт е, че "правата на палестинския народ на държава, на съществуване и на завръщане [на техните земи] са били игнорирани дълго време“. Изходът от ситуацията е "прилагането на решение за две държави“, подчерта той.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса отбеляза, че "действията на Израел са явно нарушение на международното право", но групировката ХАМАС също е нарушила международното право и трябва да "понесе отговорност" за нападенията срещу цивилни и вземането на заложници.

Рамафоса призова за конкретни мерки за прекратяване на "страданието в Газа и проправяне на пътя за справедливо и мирно решение". Тези мерки включват прекратяване на огъня и отваряне на хуманитарни коридори.

По думите му, силите на ООН за бързо реагиране трябва да бъдат разположени в Палестина, за да контролират прекратяването на огъня, а Международният наказателен съд трябва спешно да започне наказателно преследване срещу отговорните за военни престъпления.

Неспособността на Съвета за сигурност на ООН бързо да приеме резолюции за разрешаване на ситуацията в Ивицата Газа поставя под въпрос авторитета на органа и подчертава необходимостта от неговата реформа. Това заяви президентът на Бразилия.

Неспособността на Съвета за сигурност на ООН "да изпълни мисията си, като гарантира мира и стабилността в Ивицата Газа“ беше отбелязана и от иранския президент Ебрахим Раиси.

На свой ред египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви на срещата на БРИКС, че Кайро отхвърля сценария за принудително изселване на палестинците от Ивицата Газа. Приоритет за самия Египет е да спре израелската агресия в палестинския анклав и да окаже помощ на жителите на Газа.

Раиси очаква страните от БРИКС да спрат политическото, икономическото и военното сътрудничество с Израел. Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд също призова за спиране на износа на оръжие за Израел.