Преговарящите от Израел и палестинската групировка ХАМАС са постигнали предварително споразумение за освобождаването на заложниците, държани в Ивицата Газа, съобщава американският телевизионен канал NBC News, като се позовава на източници.

Отбелязва се, че предстои израелските власти да одобрят параметрите на сделката. По данни на телевизията предварителното споразумение включва размяна на 50 жени и деца, държани от ХАМАС, за приблизително 150 палестински затворници. Израел сам ще избере затворниците, които ще освободи.

По-рано това ливанският вестник Al Shark, позовавайки се на източници, запознати с проектоспоразумението, съобщи, че ХАМАС, съгласно условията на примирието с Израел, възнамерява да освобождава по 10 израелски заложници на ден. Отбелязва се, че примирието ще продължи пет дни.

Преди това премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху потвърди, че е постигнат напредък в преговорите с ХАМАС за освобождаване на заложниците, и подчерта, че скоро може да се очакват "добри новини“.