В рамките на няколко седмици Израелските отбранителни сили успяха да поемат контрола над почти една трета от северната част на Ивицата Газа, включително върху командните центрове на ХАМАС и други критични точки, обобщава военният наблюдател на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

Сега боевете се водят почти в центъра на град Газа, а бойците на палестинската групировка трябва да се защитават едновременно във всички посоки. Много блокове от града, който беше дом на 650 000 души преди избухването на военните действия, сега са в ръцете на израелската армия.

Военни анализатори смятат, че тайната на успеха на израелската сухопътна операция е изненадата.

"ХАМАС се подготвя от години да противодейства на израелската офанзива от изток. Но Израел премина по крайбрежието и сега атакува ХАМАС от запад“, написа в социалната мрежа Х военният експерт Томас Танер.

С други думи, вместо да атакува силната защита на ХАМАС, военните на израелската армия "разрязаха“ анклава на две и обградиха Газа в рамките на дни. Поради факта, че израелските сили предприеха отклоняваща маневра, бойците на ХАМАС бяха изненадани.

Днес около 80% от територията на град Газа остава под контрола на ХАМАС, но във военно отношение ситуацията е безнадеждна за бойците й. Досега 56 израелски войници са загинали в битките за Ивицата Газа, докато броят на загиналите членове на ХАМАС е 80 пъти по-голям.