Иранският президент Ебрахим Раиси изпрати писмо до лидерите на 50 държави с призив да окажат натиск върху Израел да спре атаките си срещу Ивицата Газа, предава ТАСС, като се позовава на IRNA.

Посланието на Раиси е било адресирано включително до президентите на Русия и Китай – Владимир Путин и Си Дзинпин, както и до лидерите на Йордания, Казахстан, Кения, Турция и Република Южна Африка. Раиси призовава получателите на писмото за единство и координация, за да може в крайна сметка Израел да бъде принуден да прекрати огъня в палестинския анклав.

"Нашите страни трябва да използват всички лостове за натиск, с които разполагат, включително спирането на търговията и политическото взаимодействие с Израел. Това ще ни помогне да дадем по-голям принос за прекратяване на престъпленията на израелците в Газа“, цитира IRNA откъс от писмото на Раиси.

На 11 ноември иранският президент, говорейки на извънредна съвместна среща на върха на Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) в Рияд, призова ислямските страни да скъсат икономическите отношения с Израел, както и да наложат санкции на еврейската държава, в т.ч. ембарго върху вноса на петрол.