Столичният общински съвет се събра. Кворум от 60 общински съветници изпълни залата на "Московска" №33, предава "Фокус".

Грети Стефанова от "Продължаваме промяната" откри и започна заседание №2, което обаче фигурира в документите като заседание №1, тъй като на първото заседание се избира председател на СОС, а такъв от първият път не успяха да изберат.

Четири номинации бяха издигнати. Те повториха предложенията от първото заседание: Борис Бонев (ПП-ДБ-СС), Красимир Гълъбов ("Възраждане"), Диана Тонова ("БСП за България") и Пламен Данаилов (ИТН).

От ГЕРБ повдигнаха въпроса относно отсъствието на кмета на София - Васил ТерзиевГеорги Георгиев от ГЕРБ подчерта, че кметът трябва да присъства на заседанието.

"Обръщам вниманието ви върху чл. 44, точка 16 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, както и на Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет - кметът участва в заседанията на СОС", отбеляза Георгиев и допълни, че в предишни случаи многократно е поставян въпроса за отсъствието на г-жа Йорданка Фандъкова, в края на 4-5 часови заседания".

След това и от останалите партии подкрепиха това трърдение и се заформи интрига в градския парламент - защо новият кмет не присъства.