Китайският външен министър Ван И заяви в понеделник, че светът трябва да "действа спешно", за да спре войната между Израел и ХАМАС, докато приемаше дипломати от арабски и мюсюлмански държави в Пекин, пише AFP.

Делегация от външни министри на Палестинската автономия, Египет, Саудитска Арабия Индонезия и Йордания са в Пекин тази седмица за разговори, насочени към "деескалация" на настоящия палестинско-израелски конфликт.

"Нека работим заедно, за да охладим бързо ситуацията в Газа и да възстановим мира в Близкия Изток възможно най-скоро“, заяви първият дипломат на Пекин пред министрите в държавната къща за гости Даютай в китайската столица.

"В Газа се разгръща хуманитарна катастрофа“, отбеляза той пред делегатите, включително на генералния секретар на Организацията за ислямско сътрудничество.

"Ситуацията в Газа засяга всички страни по света, поставяйки под въпрос човешкото усещане за правилно и грешно и долната линия на човечеството“, заяви дипломатът.

"Международната общност трябва да действа спешно, като вземе ефективни мерки, за да предотврати разпространението на тази трагедия“, добави Ван И.

Израел се зарече да унищожи ХАМАС заради атаките от 7 октомври, при които според него са убити 1200 души, повечето от които цивилни, и са взети 240 заложници, в най-лошата досега атака срещу страната.

Правителството на Хамас в Газа казва, че най-малко 13 000 души са били убити при безмилостните въздушни бомбардировки и наземни операции на Израел, хиляди от които деца.

'Добри приятели'

След избухването на войната миналия месец китайски официални лица, включително външният министър Ван И, призоваха за незабавно прекратяване на огъня и "охлаждане" на ситуацията.

В миналото Китай е симпатизирал на палестинците и подкрепя "двудържавното решение“ на израелско-палестинския конфликт.

И тази година се опита да играе по-голяма роля в Близкия изток, като посредничи за историческото сближаване между Саудитска Арабия и Иран и изпрати пратеник в региона, за да настоява за прекратяване на огъня в конфликта Израел-ХАМАС.

Ван заяви на дипломатите в понеделник, че Пекин е "добър приятел и брат на арабските и мюсюлманските страни".

"Ние винаги сме защитавали твърдо законните права и интереси на арабските и мюсюлманските страни и винаги сме подкрепяли твърдо усилията на палестинския народ да възстанови своите законни национални права и интереси“, отбеляза той. "Китай твърдо стои зад справедливостта и честността в този конфликт“.

Външният министър на палестинската автономия Рияд ал Малики обвини Израел, че се стреми да "сложи край на присъствието на палестинския народ върху останките от неговата историческа земя".

А принц Фейсал бин Фархан, висшият дипломат на Саудитска Арабия, отбеляза, че Рияд "търси повече сътрудничество с нашите приятели в Китай“ с оглед "да работим за прекратяване на тази криза и тази тежка ситуация възможно най-бързо“.