Убеден съм, че момичетата ще се справят с тима на Грузия. Техният тим е първи в ранглистата. Печелил е световни и европейски титли, не им тръгна играта, но въобще не са за подценяване. Това коментира пред БНТ председателят на Българската спортна федерация по шахмат Милен Василев пред БНТ.

Женският ни национален отбор по шахмат на България играе в днешния, последен кръг от Европейското отборно първенство в Будва, Черна гора срещу тима на Грузия. Българките са лидер във временното класиране преди последния кръг.

"Еуфорията и щастието са в повече, готвим сме за днешната среща с отбора на Грузия – каза Милен Василев. - Техният треньор работи цяла нощ, за да подготви вариантите за срещата. Убеден съм, че нашите момичета ще се справят. Проблемът тук е психически. Това нещо не се е случвало. Напрежението върху нашите състезателки е огромно, повечето от тях участват за първи път на такъв голям форум, но аз и треньорът Петър Арнаудов се опитваме да ги съхраним".

За първи път от 7 години България имаше представител на конгреса на Европейския шахматен съюз, който се проведе в Будва.

"Този конгрес се провежда веднъж годишно и тази година, след като получихме "уайлд кард" за нашия женски отбор, аз бях поканен да присъствам – разясни Василев. - Припомням, че нашата федерация не е член на Европейския съюз по шахмат, разговорите преминаха в много добър тон, изнесох реч пред делегатите, и ни обещаха много бързо да станем техен член".