Йеменските бунтовници "се спуснаха от хеликоптери" на кораб, свързан с израелски милиардер, и "взеха екипажа му за заложници, пише британският Sky News.

"От болницата "Ал Шифа" научаваме повече за кораба, за който се съобщава, че е отвлечен от йеменските бунтовници в Червено море", пише британската медия.

Бойците са се спуснали от хеликоптери на кораба Galaxy Leader. Това е съобщил представител на американската отбрана. Според британската медия, корабът е свързан с един от най-богатите хора в Израел.

Около 25 души от екипажа са взети за заложници. Кабинетът на Бенямин Нетаняху съобщи, че сред екипажа има хора от различни националности, включително българи, филипинци, мексиканци и украинци, но няма израелци.

Хутите заявиха, че се отнасят към членовете на екипажа "в съответствие с техните ислямски ценности", но не дадоха подробности.

Въпреки че израелските официални лица настояват, че корабът е британска собственост и е нает от японски оператор, данните за собствеността в публичните бази данни за корабоплаването свързват собствениците му с Ray Car Carriers, основана от израелския милиардер Eйбрахъм (Рами) Унгар.

Унгар е заявил пред Associated Press, че е запознат с инцидента, но не може да коментира, тъй като очаква подробности.

Отвличането е станало на 90 мили от бреговете на Йемен, където са базирани бунтовниците, близо до бреговете на Еритрея, според британската служба за морски търговски операции.