Според двама американски служители САЩ запазват всички възможности в хода на преговорите за освобождаването на десетки заложници в Газа, те играят важна роля в напредъка на преговорите между Израел и ХАМАС, като същевременно активно разработват планове с международни партньори за тактически операции за освобождаване на заложници, които биха могли да бъдат предприети, пише ABC News.

САЩ, заедно с Катар и Египет, работят за постигане на споразумение между Израел и " ХАМАС" за освобождаване на много от над 200-те пленници, които по оценка на Израел са задържани, включително някои от 10-те американци, които все още са в неизвестност след изненадващите терористични атаки на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври.

САЩ смятат, че сделката е най-добрият вариант за запазване на голям брой задържани в безопасност, но се разработват тактически планове в случай, че обстоятелствата се променят.

В плана се предлага военните или правоприлагащите органи на Съединените щати да не участват в действителното провеждане на такава операция, тъй като чуждестранните сили често са изпълнявали планове, разработени в партньорство с техните американски колеги в миналото.

Различните потенциални курсове на действие, развиващи се едновременно срещу сложната мрежа от дипломатически преговори, отразяват несравнимата сложност на кризата със заложниците в Газа, която включва огромен брой лица, за които сега се смята, че са задържани от Хамас и други терористични групи чрез различни места в обсадения анклав за повече от 40 дни.