Терористичната организация Хамас трябва да бъде подведена под отговорност за зверствата, които е извършила, както и за продължаващата война и жертвите, които тя взема както от израелската, така и от палестинската страна. Това призовава заместник-ръководителят на дипломатическата мисия на Израел в България Г-жа Наама Леви в материал, представен за "Фокус“ от посолството на еврейската държава в София.

Публикуваме текста без редакторска намеса и съкращения.

Хамас започна тази война, като брутално нападна Израел на 7 октомври. Повече от 3000 терористи и поддръжници на Хамас вилняха из около 30 селски общности и три града с ясното намерение да убият или отвлекат възможно най-много израелци. Около 1200 души бяха убити, някои от тях измъчвани, а телата им осакатени, други бяха изгорени живи. Хиляди бяха ранени, а жени бяха изнасилени. Няма съмнение, че това са престъпления срещу човечеството. Терористите от Хамас действаха съгласно Хартата на Хамас, която призовава за етническо прочистване на евреите от територията, наречена "от реката (Йордан) до морето (Средиземно)“.

Терористите отвлякоха над 240 души, сред които 34 деца, най-малкото от които едва на девет месеца, и 18 души на възраст над 75 години. Те възпрепятстват всякакъв достъп до тях, дори от Международния комитет на Червения кръст, и ги държат като инструменти за изнудване. Това е военно престъпление.

От 7 октомври насам Хамас непрекъснато изстрелва ракети по израелските населени места и умишлено атакува цивилни. В първия ден от нападението терористите от Хамас унищожиха линейки, за да предотвратят евакуацията на ранените и нападнаха клиники, убивайки лекари и парамедици.

Лидерите на Хамас се крият в и под основните болници в Газа и използват линейки за транспортиране на терористи. Ракета, изстреляна от Палестински ислямски джихад, организация-сътрудник на Хамас в престъплението, порази болницата в Газа Ал-Хали на 17 октомври, причинявайки смъртта на десетки палестинци. Хамас се опита да прехвърли вината върху Израел. Всичко това са военни престъпления.

Хамас се е внедрила сред цивилното население в Газа; нейните лидери, оперативни работници, запаси от боеприпаси, площадки за изстрелване на ракети и командни центрове са разположени умишлено в гъсто населени райони, в близост до, под и вътре в училища, джамии и болници. Лидерите на Хамас признаха, че огромната подземна инфраструктура, простираща се под цялата Ивица Газа, е построена изключително за нейните терористи, оставяйки цивилното население в Газа на самотек или, още по-лошо, да служи като човешки щит. Понастоящем терористите от Хамас стрелят по цивилни в Газа, за да им попречат да отговорят на призива на Израел да се преместят в безопасни зони в южната част на Ивицата Газа. Всичко това са военни престъпления.

Агресията на Хамас, подкрепена от Иран и неговите агенти, има за цел да въвлече целия регион във война, както заяви официалният представител на Хамас Халил Ал-Хайя в интервю за Ню Йорк Таймс на 8 ноември. Ал-Хайя добави, че Хамас не се интересува от подобряване на благосъстоянието на жителите на Газа. Хамас краде гориво, храни и лекарства, предназначени за цивилното население, за да захрани военните си начинания. Например водопроводите, предназначени за напояване, се използват за изграждането на ракети.

Хамас признава открито, че е много по-заинтересована да избива израелци, отколкото да се грижи за жителите на Газа. Хамас сее терор и насилие с цел да унищожи Израел и да разпространи джихад по света към останалата част от свободния свят.

При всички атаки на Хамас срещу Израел, откакто Израел се изтегли от Ивицата Газа през 2005 г., се стигаше до споразумения за прекратяване на огъня, които позволиха на Хамас да стане по-силен и да предприеме още по-опустошителни атаки, кулминиращи с масовото убийство на 7 октомври.

Тези, които демонстрират в подкрепа на Хамас по целия свят, трябва да разберат, че насърчават тероризма и дават легитимност на потисническия режим на Хамас в Ивицата Газа. Те също така несъзнателно помагат на иранската ос в усилията ѝ да разпространи ислямския джихад в останалата част от свободния свят.

Ако свободният свят желае да остане свободен, той трябва да подкрепи правото на Израел да се защитава и да му позволи да победи напълно Хамас. Хамас трябва да бъде подведена под отговорност за военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, които е извършила. Само тогава ще има надежда за мирно съжителство в региона.