Израел е отхвърлил споразумение с ХАМАС, което предвижда освобождаване на заложниците по формулата "50 на 50“, съобщи онлайн изданието Yedioth Ahronoth.

От редакцията поясняват, че възможната сделка е отхвърлена с аргумента, че жените, отвлечени от членове на палестинската групировка, не може да бъда отделяни от децата си. Представители на Тел Авив допълват, че страната има готовност да обмисли споразумение, ако бъдат освободени най-малко 70 от държаните в плен в Ивицата Газа.

По-рано позовавайки се на източници, телевизионният канал Al Arabiya съобщи, че Израел и ХАМАС са близо до сключване на сделка за освобождаване на заложниците, отвлечени в хода на атаката от 7 октомври. Медията докладва, че евентуалното споразумение може да включва освобождаването на 50 заложници, държани от бойци в Ивицата Газа. Споразуменията е трябвало да обхващат и изпращането на хуманитарна помощ за палестинския анклав. Събеседниците на телевизията потвърдиха, че сделката включва тридневно прекратяване на огъня.

Американският телевизионен канал ABC News съобщи на 15 ноември, че споразумението за освобождаване на заложниците може да бъде обявено през следващите два или три дни. По данни на медията ХАМАС се е съгласил с общите условия на сделка с Израел, която предвижда  освобождаване на около 50 заложници в замяна на тридневно примирие в Ивицата Газа, разкрива на свой ред източници на Reuters. В петък обаче ABC, позовавайки се на израелски официален представител, съобщи, че въпросът за броя на заложниците, които ХАМАС желае да освободи, е основната пречка пред постигането на пробив в преговорите. Израел настоява за освобождаването на всички деца, майките и семействата им, общо около 80 заложници. На свой ред ХАМАС е готов да освободи само жени и малки деца, т.е. около 50 души.